BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИН

» Добри практики - НПО
» Често задавани въпросиНОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


Често задавани въпроси

Какво означава СПИН?

СПИН означава Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност.

С – синдром, защото човек, който има СПИН, може да стане жертва на широк спектър от различни болести и опортюнистични инфекции.
П – придобита, защото това е състояние, което човек придобива /заразява се/, а не е нещо, което се предава по генетичен път.
И – имунна, защото засяга имунната система – частта от тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми, като бактери и вируси.
Н – недостатъчност, защото причинява неефективност на имунната система /тя не може да функционира правилно/.

Какво означава ХИВ?

ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. Наименованието му идва от английски език - Human Immunodeficiency Virus.

Х – човешки, защото този вирус може да зарази само човешки същества.
И – имунодефицитен, защото ефектът от вируса е намаляване на ефективността и способността на имунната система да функционира правилно.
В – вирус, защото този организъм е вирус. Това означава, че е неспособен да се саморепродуцира. Той се репродуцира, като превзема човешките клетки.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Какво става с тялото при инфектиране с ХИВ?

Вирусът на човешката имунна недостатъчност, или ХИВ, атакува имунната система на тялото. Отслабвайки телесните механизми срещу болестите, ХИВ прави тялото податливо на редица инфекции и ракови образувания, които са потенциално животозастрашаващи. ХИВ е заразен, което означава, че може да се предава от един човек на друг.

ХИВ заразява клетки, които са част от имунната система на тялото. Когато по-голямо количество клетки бъдат инфектирани с вируса, имунната система отслабва и няма сили да се съпротивлява на болестите. За да зарази клетката, ХИВ трябва да въведе своя генетичен материал в нея. Този процес започва с прикачването и навлизането на вируса в клетката, разграждането на вирусната мембрана и вмъкването на вирусните гени в човешкия геном. Човешката клетка е заставена да произвежда градивен материал за вируса, който се мултиплицира и впоследствие се групира и пробива инфектираната клетка, за да се насочи към други клетки, които да инфектира. Вирусът осигурява оцеляването на човешката клетка, докато приключи собственото му размножаване. Още по-разрушително е, че ХИВ установява латентни структури, които са източник на инфекция, която не се поддава на познатите до момента лекарства. Тези източници са предизвикателство пред овладяването и лекуването на СПИН.

Веднага след инфектирането имунната система на тялото предприема атака срещу вируса чрез специализирани клетки за унищожаването му и разтворими протенини, наречени антитела, които обикновено успяват временно да намалят количеството на вируса в кръвта. Въпреки това ХИВ продължава своята активност и заразява и убива жизненоважни за имунната система клетки. С времето вирусната активност се повишава и побеждава способността на тялото да се бори с болестта.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Какво е СПИН?

Ако не бъде лекуван, ХИВ почти винаги води до разрушаване на имунната система. Това прави тялото податливо на едно или повече животозастрашаващи заболявания, които обикновено не засягат здравите хора. Този етап от развитието на ХИВ-инфекцията се нарича СПИН или синдром на придобитата имунна недостатъчност. Колкото по-силно е засегната имунната система, толкова по-голям е рискът инфекциите да причинят смърт.

Специалистите са възприели понятието "СПИН" в началото на 80-те години на 20-и век преди откриването на ХИВ, за да означат новия тогава синдром на сериозно засегнатата имунна система. Днес под СПИН се разбира по-късният етап от ХИВ-инфекцията и развитието на заболяването.

Когато не се прилага лечение, ХИВ-инфекцията обикновено се развива в СПИН за 8 до 10 години. Периодът от момента на инфектирането до появата на първите симптоми обаче е различен и по-кратък за хора, инфектирани по кръвен път, и за деца. Факторите, които променят естествения ход на ХИВ-инфекцията, се наричат "кофактори" в развитието на болестта. Изследвани са много потенциални кофактори, включително генетика, възраст, пол, начин на инфектиране, тютюнопушене, начин на хранене, както и други инфeкциозни заболявания. Съществуват недвусмислени доказателства, че болестта се развива по-бързо, ако ХИВ-инфекцията се появи в по-късна възраст.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Каква е разликата между ХИВ и СПИН?

Човек, който е ХИВ-позитивен, получава диагноза за СПИН, след като развие някоя от болестите, индикиращи заболяването. ХИВ-позитивен човек също така може да има диагноза за СПИН на базата на определени кръвни тестове /брой клетки CD4/ и в същото време да не е имал сериозни заболявания.
ХИВ-позитивният резултат не означава, че човекът е болен от СПИН.

С течение на времето, заразяването с ХИВ /Човешки Имунодефицитен Вирус/, може да отслаби имунната система до такава степен, че тя да не може да се справи с определени инфекции. Тези инфекции се наричат опортюнистични - наричани така, защото са причинени от организми, които не могат да предизвикат болест у хора с нормална имунна система, но „се възползват” от отслабената имунна система на хора с ХИВ. Много от инфекциите, които причиняват проблеми или застрашават живота на хора със СПИН, обикновено могат да бъдат контролирани при хора със здрава имунна система. Имунната система на човек със СПИН отслабва толкова, че се налага медицинска намеса, за да бъде предотвратена или лекувана определена сериозна болест.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Какви са симптомите на ХИВ?

Първичната ХИВ инфекция е първата фаза, в която вирусът за първи път се установява в организма. Някои изследователи използват термина „остра ХИВ инфекция”, за да опишат периода между момента, в който човек се заразява с ХИВ, и момента, в който организмът произвежда антитела срещу вируса /обикновено между 6 и 12 седмици/.
Някои хора, които са заразени с ХИВ наскоро, може да имат симптоми, подобни на тези при настинка. Тези симптоми, които обикновено не продължават повече от няколко дни, може да включват температура, втрисане, изпотяване през нощта и обриви. Други хора или не преживяват „остра инфекция”, или пък имат толкова леки симптоми, че може и да не ги забележат. Имайки предвид общия характер на симптомите на „острата инфекция”, те може лесно да се окажат причинени от друго, а не от ХИВ, например простуда. Ако сте имали някакво рисково за заразяване с ХИВ преживяване преди няколко дни например и в момента изпитвате симптоми, подобни на тези при настинка, възможно е причината да е ХИВ, но също така е възможно да сте развили някаква друга вирусна инфекция.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Колко време трябва на ХИВ, за да причини СПИН?

Средният период от време от заразяването с ХИВ и появата на първите признаци, които могат да доведат до диагноза СПИН е 8-11 години. Този период варира при всеки отделен човек и зависи от много фактори, включително здравния статус на човека и начина му на живот. Днес вече съществуват различни медикаменти, които могат да забавят темпото, с което ХИВ отслабва имунната система. Има и други лекарства, които могат да предотвратят или излекуват някои от болестите, свързани със СПИН. Както и при другите болести ранното диагностициране дава възможност за повече варианти за лечение и превантивна здравна грижа.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Какви са симптомите на СПИН?

Няма общи симптоми за всички, които имат диагноза СПИН. Когато нарушението на имунната система е по-сериозно, хората може да се разболеят от различни видове опортюнистични инфекции /наричани така, защото са причинени от организми, които обикновено не могат да предизвикат болест у хора с нормална имунна система, но „се възползват” от отслабената имунна система на хора с ХИВ/. Повечето от тези остри инфекции, болести и симптоми, попадат в дефиницията на Центъра за контрол на заболявания за „напълно развит” СПИН. Средното време за поставянето на диагноза СПИН при хората, заразени с ХИВ, е 7-10 години.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Винаги ли ХИВ-инфекцията е фатална?

Не е задължително. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което почти неминуемо довежда до смърт. Днес обаче съществуват методи на лечение, които забавят равитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Откъде идва ХИВ?

Най-скорошната презентация по въпроса за произхода на ХИВ бе направена на Шестата Конференция по ретровирусни и опортюнистични инфекции в Чикаго през януари 1999 г. На конференцията бе представено изследване, в което се казва, че ХИВ е "дошъл" в човешката популация от определен вид шимпанзета, най-вероятно чрез кръвен контакт, осъществен при лов. Центърът за контрол и превенция на заболяванията заяви, че откритията, представени на тази конференция, дават най-силните доказателства до този момент за това, че ХИВ-1 произлиза от нечовешки примати. Откритията в изследването са публикувани в изданието на списание „Nature” от 4 февруари 1999 г.

Знае се, че вирусът е съществувал в САЩ, Хаити и Африка поне от 1977/1978 година. През 1979 година редки типове пневмония, рак и други заболявания са били регистрирани от лекари в Лос Анжелис и Ню Йорк. Общото между тях било, че тези състояния обикновено не са регистрирани при хора със здрави имунни системи. През 1982 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията официално дава на тези състояния името СПИН. През 1984 г. вирусът, причиняващ отслабване на имунната система, бе идентифициран като ХИВ.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Как се предава ХИВ?

ХИВ може да се предаде от заразен човек на друг чрез:

    * кръв /включително менструална/
    * семенна течност
    * вагинални секрети
    * кърма


Кръвта съдържа най-висока концентрация на вируса, следвана от семенната течност, вагиналните секрети и кърмата.

Действия, които позволяват пренасянето на ХИВ:

    * Необезопасени сексуални контакти, главно чрез необезопасен вагинален или анален сексуален контакт с инфектиран партньор. Когато има досег с гениталиите или ректума, ХИВ може да зарази лигавицата директно или да проникне през рани и възпаления, причинени по време на сексуалния контакт /много от тях може да останат незабелязани/. Вагиналният и анален контакт е високорискова практика.

    * Орален секс /уста-пенис, уста-вагина/. Устата представлява негостоприемна среда за ХИВ /съдържащ се във семенна течност, вагинален секрет или кръв/, което означава, че рискът от предаване на ХИВ през гърлото, венците и мембраната на устата е по-нисък, отколкото чрез вагиналните или аналните тъкани. Все пак съществуват документирани случаи, в които ХИВ е бил пренесен орално, така че не може да се каже категорично, че попадането на заразена с ХИВ семенна течност, вагинален секрет или кръв в устата е безопасно. И все пак оралният секс се счита за по-слабо рискована практика.

    * Директен кръвен контакт при кръвни преливания и употреба на нестерилизирани медицински инструменти.

    * Използване на една и съща игла. Иглата може да пренесе кръвта директно от кръвоносния съд на един човек в тялото на друг. Това е много ефикасен начин за предаване на вируси, които се пренасят по кръвен път. Използването на едни и същи игли се смята за високорискова практика.

    * Вертикален път /от майка на дете/. Възможно е заразена с ХИВ майка да предаде вируса директно на детето си преди или по време на раждане, или чрез кърмата. ХИВ се запазва в кърмата, и ако малки количества от нея не представляват съществена заплаха за възрастните, за новородените е много възможен начин за заразяване.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Сигурно ли е, че това са единствените начини, по които може да се предаде ХИВ?

Да. ХИВ/СПИН е най-внимателно проучената болест в историята на медицината.
Впечатляващ брой доказателства показват, че човек не може да се зарази по никой от следните начини:

    * Чрез ръкуване, прегръдка или целувка
    * Чрез кашлица и хрема
    * При използване на обществен телефон
    * При посещение в болница
    * От обща храна, прибори за хранене и чаши
    * При използване на обществени чешми
    * При използване на бани и тоалетни
    * При използване на обществени плувни басейни
    * При ухапване от комар или други насекоми
    * При работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора

ХИВ е неустойчив вирус, който не живее дълго време извън тялото. ХИВ не е вирус, който се пренася по въздуха или чрез храна. ХИВ съществува в кръвта, семенната течност или вагиналните секрети на заразен човек и може да бъде предаден по време на вагинален, орален или анален секс без предпазни средства, или чрез употреба на общи игли.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Следните телесни течности НЕ са заразни:

    * слюнка
    * сълзи
    * пот
    * изпражнения
    * урина


/Източник: San Francisco AIDS Foundation/

Мога ли да се заразя с ХИВ при орален секс?

Съществува дебат сред организациите и специалистите от общността за превенция на ХИВ/СПИН относно риска за пренасяне на ХИВ чрез орален секс. Това, което понастоящем е известно, е, че съществува известен риск, свързан с практикуването на орален секс без предпазни мерки. Има няколко документирани случая на пренасяне на ХИВ при орален секс.

Докато никой все още не знае какъв точно риск представлява оралният секс, събраните доказателства показват, че той е по-малък отколкото е рискът при анален или вагинален секс без предпазни мерки. Рискът при орален секс и за мъже, и за жени, се смята за много нисък. За момента вариантите за намаляването на този риск при орален секс на мъж включват употреба на презервативи, но също и отдръпване преди мъжът да еякулира, ако е без презерватив и/или отказване от практикуване на орален секс, ако в устата на жената има възпаление или малки ранички.

Мога ли да се заразя с ХИВ от целувка?

Обикновените контакти със затворена уста или т.нар. „социални” целувки, не носят риск от предаване на ХИВ. Поради потенциала за контакт при т.нар. „френска” целувка /мокра целувка/, се препоръчва такъв да не бъде осъществяван с човек, за когото е известно, че е заразен с ХИВ. Все пак рискът от заразяване с ХИВ по време на такава целувка се смята за много нисък.

Центърът за контрол на заболяванията е изследвал само един случай на заразяване с ХИВ, който може да бъде приписан на контакт със заразена кръв по време на мокра целувка. В този случай и двамата партньори са имали утежнени стоматологични проблеми, включително гингвинит /възпаление на венците/. Вероятно е имало кръв в устата и на двамата, което е направило възможно директния кръвен контакт.

Може ли жена да предаде ХИВ на мъж по време на вагинален секс?

Да. Ако жената е заразена, ХИВ съществува във вагиналните и маточните секрети и може да премине в пениса през уретрата или през някакви ранички и възпаления на пениса. Ако има и съпътсващи полово-преносими болести, те могат да увеличат риска от заразяване с ХИВ. Правилното и регулярно използване на латексови презервативи или женски презервативи може да намали риска от предаване на ХИВ по време на вагинален секс.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Как да разбера дали съм носител на ХИВ?

Единственият начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ. Само за дни или седмици след първоначалното инфектиране с вируса в организма се появяват антитела, които могат да се открият чрез прост тест, който в България е достъпен в КАБКИС (кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН). Тестовете, които се правят, могат да установят до 99.9% от случаите на инфекция и да открият антителата след около 3-4 седмици след евентуално инфектиране. Ако тестът се направи през този период, който се нарича "прозоречен период", може да се пропуснат някои нови случаи на инфекция. "Прозоречният период" може да се съкрати, като се потърсят части от вируса (с използване на тестове за определяне на ХИВ-антиген) и генетичен материал на вируса (методи за откриване на вирусна нуклеинова киселина). Положителните тестове обикновено се правят още веднъж, за да се предотврати лабораторна грешка. Тъй като тестът за ХИВ, основаващ се на антитела, би могъл да не отчете скорошна инфекция, препоръчва се първоначалният тест с отрицателен резултат да бъде повторен от още един тест за антитела след 3 до 6 месеца (след "прозоречния период"), ако вероятното инфектиране с вируса е станало скоро преди провеждане на първия тест.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Как да определя дали човек е носител на ХИВ?

Не можете. Навсякъде по света има хора, които живеят с ХИВ, без да са развили СПИН. Една част от хората, инфектирани с вируса на СПИН, рано развиват симптомите на болестта, докато при други не се проявяват симптоми в продължение на 15 или повече години след инфектирането. Тъй като повечето хора с ХИВ не изглеждат болни, не може да разберете дали човек е инфектиран с вируса само по външния му вид, или когато говорите с него. Хората, инфектирани с ХИВ, изглеждат като всички други.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Кога със сигурност се знае, че не съм заразен/а с ХИВ?

Тестовете, които обикновено се използват, за да се установи заразяване с ХИВ, всъщност търсят антитела, произведени от организма, за да се бори с ХИВ. Според Центровете за контрол и превенция на заболявания, повечето хора произвеждат забележими антитела в рамките на 3 месеца след заразяването. В редки случаи този процес може да отнеме 6 месеца. Следователно, препоръчва се да се направи тест 6 месеца след последният евентуален риск /вагинален, орален или анален секс без предпазни мерки или употреба на обща игла/. Би било изключително рядък случай да минат повече от 6 месеца, преди да се развият такива антитела.
Важно е, по време на шестте месеца между излагането на риск и теста, да се пазите, както и другите около вас, от по-нататъшни излагания на риск от заразяване с ХИВ.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Чувал/а съм, че съществуват много различни типове тестове за ХИВ. Как да знам на кой от тях да се подложа?

Комбинацията от Eliza/Western Blot HIV Antibody Test е приет за тестови метод за установяване на заразяване с ХИВ. Този комбиниран тест търси антитела, които се развиват в тялото, за да се борят с ХИВ.
Има два начина за извършване на теста:

    * Чрез взимане на кръв.
    * Чрез т.нар. метод "Orasure" – взима се проба от секрет в устата, като това се извършва с клечка с памук, която се поставя между бузата и долния венец за 2 минути.

И двата начина имат една и съща акуратност на резултата.
/Източник: San Francisco AIDS Foundation/

Къде мога да си направя тест за ХИВ?

В КАБКИС - кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в страната. В момента те са общо 19 на брой. За подробна информация за кабинетите, като адрес, телефон и др., моля разгледайте меню КАБКИС на главната страница.

Колко време след поемането на евентуален риск трябва да се подложа на тест за ХИВ?

Времето, което минава, преди човек, заразен с ХИВ, да даде положителен резултат за антителата на ХИВ, се нарича „прозоречен период”. Статистиката сочи, че 95-97% от хората, заразени с вируса ХИВ развиват антитела в рамките на 12 седмици /3 месеца/. Националният Център за контрол на заболяванията обяви, че в някои редки случаи, могат да минат и 6 месеца, за да даде заразеният положителен резултат от теста. На този етап резултатите са обикновено 99.9% точни.
Какво означава това за вас? Тримесечният прозоречен период е нормален за около 95% от населението. Ако изпитвате някакво безпокойство, породено от теста след 3-ия месец, при всички положения трябва да си направите нов тест и след 6 месеца.

/Източник: San Francisco AIDS Foundation/

Какво означават резултатите от теста?

Положителният резултат означава:

    * Че сте ХИВ-позитивен - носите вируса, който причинява СПИН.
    * Че може да заразите други хора и трябва да се опитате да предприемете мерки за предотвратяването на такива случаи.

Отрицателен резултат озачава:

Че в кръвта ви не са открити антитела.

Отрицателният резултат НЕ означава:

    * Че не сте заразени с ХИВ /ако още сте в прозоречния период/.
    * Че сте имунизиран срещу СПИН.
    * Че имате резистентност към СПИН.
    * Че имате резистентност към заразата.
    * Че никога няма да се разболеете от СПИН.

/Източник: San Francisco AIDS Foundation/

Ако резултатът ми е положителен, това означава ли, че ще умра?

Положителният резултат от теста за ХИВ означава, че носите вируса, който причинява СПИН. Това не означава, че имате СПИН, нито пък, че ще умрете. Въпреки че няма лекарство срещу СПИН, много опортюнистични инфекции, които поразяват хората, могат да бъдат контролирани, предотвратени или елиминирани. Това съществено удължава продължителността и качеството на живот на хората, които живеят със СПИН.

/Източник: San Francisco AIDS Foundation/

Ако резултатът от теста ми е отрицателен, означава ли това, че и този на партньора ми също ще бъде отрицателен?

Не. Резултатът от теста за ХИВ разкрива само вашия ХИВ статус. Вашият отрицателен резултат не дава информация относно ХИВ статуса на вашия партньор. ХИВ не се предава задължително всеки път, когато има рискова ситуация. Ничии резултати не могат да бъдат използвани за определяне на ХИВ статуса на друг човек.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Какво лечение съществува срещу ХИВ и СПИН?

Съществуват няколко типа лекарства срещу ХИВ-инфекцията, насочени срещу различни фази на процеса на размножаване на вируса. Тъй като ХИВ мутира бързо и става резистентен спрямо всяко отделно взето лекарство, пациентите трябва да приемат комбинация от лекарства, за да се понижи максимално активността на ХИВ.

Комбинираната анти-ХИВ терапия е известна като антиретровирусна терапия, или АРТ. АРТ променя естествения ход на ХИВ-инфекцията и значително удължава периода от първоначалното инфектиране до развитието на симптомите. За постигане на подобни резултати особено важно е лечението да започне преди да се развият симптоми, макар че често дори и пациенти, които са започнали да се лекуват след диагностицирането на СПИН, постигат големи и трайни резултати по отношение на своето здраве. Въпреки ефективното действие за забавяне на развитието на СПИН-свързани заболявания АРТ не може да премахне инфекцията напълно.

Какво е въздействието на антиретровирусното лечение?

Както в развиващите се, така и в индустриалните страни, АРТ обикновено води до значително подобрение на здравето и благоденствието на хората, живеещи с ХИВ. В Бразилия в периода между 1997 и 2002 г. близо 125 000 души са получили антиретровирусно лечение. Официалните статистики показват, че прилагането на такова лечение е предотвратило 90 000 смъртни случая, които са били вероятни през този период, ако такова лечение не е било проведено. В САЩ, където АРТ е широко разпространена от средата на 90-те години на 20-и век, смъртността вследствие на СПИН е намаляла с 66% между 1995 и 2002 г.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Ако се окажа ХИВ-позитивен, какво да правя, за да запазя своето здраве?

Ако тестът посочи, че сте ХИВ-позитивен/а, колкото по-скоро предприемете действия и започнете да се грижите за здравето си, толкова по-добре. Ранното медицинско лечение, здравословният начин на живот и позитивното отношение могат да ви помогнат да останете в добро състояние.
Бързата медицинска грижа може да отложи началото на СПИН и да предотврати някои от животозастрашаващите състояния. Важно е да се знае, че ХИВ-позитивен тест винаги трябва да бъде потвърден, за да се знае със сигурност, че е положителен.

Ако тестът ви е положителен, има няколко много важни стъпки, които трябва да направите веднага, за да се погрижите за здравето си.

Първото от тях е да се видите с лекар, дори да не се чувствате болен/а. Трябва да преминете през важни тестове, имунизации и лечение с медикаменти, които могат да ви помогнат да поддържате добро здраве. Никога не е рано да започнете да мислите за възможности за лечение. В момента има много нови лекарства, които се използват при заразени с ХИВ. Необходимо е да посетите лекар, за да направи оценка на общото ви здравословно състояние и степента, до която имунната ви система функционира. Опитайте се да намерите лекар, който има опит в третирането на ХИВ. Много от лекарите ще направят следното:

    * Ще ви направят лабораторни тестове с цел да за извършат оценка на имунната ви система.
    * Ще определят дали имате и други заболявания, които могат да станат проблематични в бъдеще, включително сифилис, туберкулоза, хепатит В и токсоплазмоза. Направете си тест за туберкулоза. Може да сте се заразили с туберкулоза и да не знаете. Ненавременно откритата туберкулоза може да причини сериозни проблеми, а болестта се лекува успешно, ако се установи рано.

Ако вече сте заразени с една или повече от тези, или други болести, възможно е да преминете през лечение или профилактика, което да предотврати влошаването или повтарянето им в бъдеще.

Ако не сте заразени, лекарите вероятно могат да предотвратят бъдеща инфекция чрез:

    * Имунизация

Много ХИВ-позитивни хора са подлагани на ваксинация срещу хепатит В и бактериална пневмония, тъй като заразяването с някоя от тези болести може да е опасно за лица с потисната имунна система.

    * Предписване на антивирусни лекарства и протеазни инхибитори в случаите, когато тестовете показват, че имунната система е отслабнала.
    * Регулярни медицински прегледи.

Те могат да се плануват на всеки три до шест месеца. Някои хора се нуждаят от по-чести посещения при лекаря особено, когато започват да пият нови антивирусни медикаменти.

Ако живеете с ХИВ, трябва да се храните добре и със здравословна храна. Протеините в месото, рибата, зърнените храни, ядките и семената спомагат за изграждане и поддържане на мускулната система. Енергията се дължи на въглехидратите, набавящи се от семена, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Трябва да се консумира ограничено количество мазнини, като се предпочитат "мононаситени" мазнини, съдржащи се в ядките, семената, някои растителни масла и рибата. Избягвайте, доколкото е възможно, вредните мазнини, съдържащи се в маслото и животинските продукти. Онези от нас, които са ХИВ-позитивни, трябва да полагат повече грижи за приготвянето на храната. Мийте ръцете си преди да приготвяте храната и внимателно измивайте всички плодове и зеленчуци. Избягвайте сурови или недоприготвени яйца и месо, съхранявайте остатъка от продуктите в хладилник и ги консумирайте за не повече от три дни. Не купувайте и не приготвяйте храна с изтекъл срок на годност.

Ако сте ХИВ-позитивни, трябва да пиете и повече течности. Сведете до минимум чая, кафето, колата, шоколада и алкохола, тъй като тези течности всъщност водят до обезводняване на тялото. Ако не сте сигурни, че водоснабдяването ви доставя напълно чиста вода, трябва да преварявате водата или да пиете бутилирана. Освен това е препоръчително да спортувате редовно, да спите поне по 8 часа на нощ, да почивате, когато сте уморени, и да сведете до минимум стреса и безпокойствата. Подкрепящата социална среда често помага и затова би било добре да се свържете с доверени хора от семейството и приятели, за да потърсите помощта им. Приобщаването към група за самопомощ на хора, живеещи с ХИВ, често е добър начин да завържете приятелства, да намалите чувството си за изолация и да получите полезни идеи за справяне с инфекцията.

Леките наркотици, алкохолните напитки и пушенето могат да отслабят имунната ви система, затова са направени и програми, които могат да ви помогнат да се откажете от тези навици. Ако пушите, трябва да спрете при положение, че сте ХИВ-позитивни. Пушенето уврежда белите дробове и други части на тялото и повишава уязвимостта спрямо инфекции. Добре е също така да избягвате ненужните лекарства. Те биха могли да окажат неприятни странични въздействия и да попречат на правилното хранене. Ако приемате други лекарствени средства, несвързани с ХИВ, трябва да обсъдите това с вашия лекар. Макар тези съвети да са особено важни за хората, живеещи с ХИВ, всъщност те са принципи, от които би трябвало да се ръководим всички, независимо от нашия ХИВ-статус.

Има много неща, които можете да направите, за да останете здрави. Да научите колкото се може повече по проблема е една стъпка в правилната посока.

/Източници: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS); San Francisco AIDS Foundation; Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Ако тестът покаже, че съм ХИВ-позитивен, означава ли това, че трябва незабавно да мина на антиретровирусно лечение?

Ако тестът покаже, че сте ХИВ-позитивен трябва незабавно да се свържете с лекар с опит в областта на лечението на ХИВ/СПИН, за да си направите допълнителни тестове и изследвания. Ако сте ХИВ-позитивен, трябва незабавно да бъдете насочени към лекар. Ако не ви насочат, вие сами попитайте към кого трябва да се обърнете. Обикновено лекарят ще поиска да направи повторен тест за ХИВ, за да потвърди диагнозата. Трябва да поговорите с лекаря какво е необходимо да предприемете от тук нататък. Лекарят трябва още веднъж да ви вземе кръв, за да направи тестове, с които да установи състоянието на имунната ви система. Тези тестове включват брой на CD4 клетките и измерване на вирусния товар. Броят на CD4 клетките дава представа колко клетки на имунната система са се активизирали в кръвта. Когато количеството на CD4 е понижено, това означава, че имунната система е засегната. Тестът за измерване на вирусния товар показва какво количество от вируса циркулира в кръвта. Голямото количество вирус в кръвта е показател, че ХИВ се възпроизвежда активно и инфектира и убива все повече нови клетки. Колкото е по-голямо количеството на ХИВ в кръвта, толкова по-бързо ще се развие инфекцията.

Макар че лекарствата срещу ХИВ са изключително ефикасни, те могат да имат и странични ефекти. Тъй като лекарите и медицинският персонал придобиват все повече опит за справяне със СПИН-свързаните заболявания, те са установили, че лекарствата могат да доведат до по-голяма ефикасност, ако започнат да се приемат на малко по-късен етап от развитието на инфекцията, отколкото се е смятало първоначално. Наблюдавйки редовно вашата кръвна картина и проследявайки дали тялото ви започва да усеща последиците от ХИВ-инфекцията, лекарят ще ви препоръча кога да започнете медикаментно лечение.

Ако съм ХИВ-позитивен и моят лекар ми е предписал лекарствата за състоянието ми, мога ли да започна лечението по-постепенно - например като приемам само по едно хапче на ден?

Тъй като ХИВ мутира постоянно, той бързо става резистентен спрямо всяко отделно лекарство. Когато се развие резистентност, лекарствата не са ефикасни и вирусът започва да се натрурва отново. За да се предотврати или забави развитието на такава резистентност, лекарят ще ви предпише поне три различни лекарства срещу ХИВ. Атакувайки ХИВ от различни посоки, комбинираното лечение постига максимално въздействие и намалява възможността за развитие на резистентност.

Едновременното приемане на три вида лекарства не води ли до усложнения?

Комбинираното лечение не е нещо просто. Ако сте ХИВ-позитивен, трябва да провеждате лечение и да взимате по няколко лекарства поне два пъти на ден. В зависимост от режима ще трябва да спазвате определена хранителна диета (когато се налага например да поемате лекарства с храна) и може да е необходимо да съхранявате в хладилник едно или повече от тях. От особено значение е да се придържате стриктно към лекарското предписание за прием на лекарствата. Ако пропускате определени дози, не ги взимате навреме или по друг начин променяте лекарствения режим, лекарствата няма да имат нужния ефект и ще развиете резистентност към тях по-рано от предвиденото.

Ако съм ХИВ-позитивен, как да се уверя, че мога да приемам лекарствата, които са предписани?

Приемането на лекарствата по определена схема, предписана от лекар се нарича "придържане към терапията". Изследванията показват, че повечето хора не спазват стриктно определената схема, независимо от здравословното си състояние, образованието и доходите си. Спазването на лекарствения режим е от решаващо значение в случаите на ХИВ/СПИН и трябва особено да се внимава да се приемат лекарствата срещу ХИВ точно така, както са предписани.

Когато бъде предписан режим на комбинирано лечение, добре е да се направи индивидуален план за придържане към него. Видът на този план зависи от индивидуалния режим на лечение и динамиката на нашия личен живот. За някои ежедневното водене на календар може да се окаже полезно, за да се впише лечението в дневната им пограма. За други е необходимо да си правят план за деня и седмицата, за да спазват схематата на лечение. Ако ставате разсеяни, когато сте пийнали малко алкохол вечер, и може да забравите да си вземете лекарствата, трябва да избягвате ситуации, в които може да се случи да пиете повече. Ако ви е трудно да спазвате лекарствения график, защото животът ви понякога е хаотичен, може би ще трябва да се опитате да се придържате към по-установен режим, като например да се храните в определено време. Така по-лесно ще си спомните да си вземете лекарствената доза. Преди да напуснете кабинета на лекаря с новия си режим на лечение, добре е да обсъдите спазването му с лекар, медицинска сестра или консултант. Планът за придържане към терапията означава да разгледате откровено начина си на живот и да видите какво би могло да ви попречи да взимате лекарствата си навреме. Преди всичко ХИВ-позитивните трябва да имат предвид, че не са единствените, които се сблъскват с подобни трудности. Мнозина други хора с ХИВ са в същата ситуация. Свържете се с тях и споделете своя опит, като се поучите от техния (във връзка с придържането към лекарствения режим и много други проблеми) начин да се справите с ХИВ-инфекцията, който може да се окаже изключително здравословен


Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]