BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


4165 души се изследваха за ХИВ по българското Черноморие

25-08-2007

4165 души се изследваха за ХИВ в 17 града от българското Черноморие в рамките на едномесечната Национална лятна кампания „Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно”, която се организира от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на Здравеопазването.

Мобилен медицински кабинет с екип от консултанти към Национална потвърдителна лаборатория и Сдружение „Асоциация здраве и бъдеще” предоставиха безплатно и анонимно консултиране и изследване с бърз тест за ХИВ на 1 979 жени и 2 186 мъже, които живеят или са почивали в черноморските ни курорти. Възрастовият диапазон на изследвалите се лица е 18 - 70 години като преобладават хора на възраст от 18 до 35 год. За приблизително 80% от хората, пожелали да се изследват за ХИВ, това е било първо по рода си тестване, но всички те са изразили мнението, че това е важна част от грижата за собственото здраве и това на партньора.

Бърз тест за ХИВ са си направили съответно 27 човека в Шабла, 40 – Каварна, 101 – Албена, 230 – Златни пясъци, 449 – Варна, 64 – Обзор, 125 – Слънчев бряг, 300 – Несебър, 226 – Равда, 289 – Поморие, 340 – Бургас, 932 – Созопол, 327 – Приморско, 285 – Китен, 319 – Царево, 47 – Ахтопол и 64 в Синеморец.

Цел на Националната лятна кампания беше от услугата анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ да имат възможност да се възползват, в удобно място по време на сезона на отпуските, както широката общественост, така и представители на уязвими групи, с които Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” работи. Резултатите от кампанията показват, че бърз тест за ХИВ са си направили 165 мъже, практикуващи секс с мъже, 74 представители на ромска общност, 6 интравенозни наркомани и 3 проституиращи жени.
Интерес към изследването за ХИВ с бърз тест са проявили и 76 чуждестранни туристи.

По време на кампанията са раздадени 77 760 презерватива и повече от 50 000 информационни материали. По този начин кампанията е обхванала не само лицата, които са се изследвали за ХИВ, но и повече от 50 000 души, които са получили информация къде могат безплатно и анонимно да се консултират и изследват за вируса на СПИН. Хората, съобщили за рискови сексуални практики са получавали и лубриканти. Всички, които са проверили ХИВ-статуса си в мобилния кабинет на лятната кампания са подчертали, че изнасянето на услугата в местата, където непосредствено се събират голям брой хора, значително допринася за бързо вземане на решение за тестване. Конфиденциалният диалог с консултант пък е дал възможност да се преодолее страха от изследването и да се получи отговор на много въпроси, които засягат сексуалното поведение и здравето на хората. По-голяма част от лицата, посетили кабинета са знаели основно за половия път за предаване на ХИВ, но са се интересували и от това как се предава вируса по кръвен път, какъв е риска от заразяване при зъболекар, при оперативна намеси, кръвопреливане или убождане с игла.

Успешното реализиране на кампанията бе възможно благодарение на подкрепата на общинските и кметски администрации на 17-те курортни градове, на ученици от Добрич, Варна и Бургас, които съвместно с теренни работници от неправителствени организации, под-получатели по Програмата, се включиха като доброволци и насочваха към мобилния кабинет, раздаваха презервативи и информационни материали, както и със съдействието на общинските програмни мениджъри от координационните офиси по СПИН във Варна и Бургас.

Медийни партньори на Националната лятна кампания „Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно” бяха Радио Варна и Информационна агенция „Фокус”.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]