BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


За първи път в рамките на Националната АНТИСПИН кампания по повод 1 декември ще се проведе Ден на отворените врати в специализираните лаборатории

29-11-2007

Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”, която се провежда по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, се организира по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”.

Кампанията цели да повиши информираността на младите хора и широката общественост в страната за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и да обори основните митове в тази насока.
Програмата включва много събития на национално и регионално ниво. В тях ще се включат Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), неправителствени организации, ангажирани с превенцията на ХИВ/СПИН сред уязвимите групи, местните координационни офиси по СПИН, кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), Български червен кръст, училища и други партньори.

По време на Националната АНТИСПИН кампания ще бъдат проведени:

· Ден за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в 10 университета в страната.

Инициативата ще се реализира на 29 ноември (четвъртък) 2007 г. във висши учебни заведения или места, популярни сред младите хора, в градовете София, Варна, Видин, Бургас, Пловдив и Хасково.
Денят се организира със съдействието на мобилните кабинети към неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
Мобилните кабинети ще бъдат в:

 Град   Университет/Място   Фондация/Мобилен кабинет   Часови интервали 
 София  Софийски университет "Св. Климент Охридски"  Мобилен кабинет на Фондация "Здраве и социално развитие"  11.00-16.00 часа
 София  Нов български университет  Мобилен кабинет на Фондация "Инициатива за здраве"  11.00-16.00 часа
 София  Университет за национално и световно стопанство  Мобилен кабинет на Сдружение "Асоциация Здраве и Бъдеще"  11.00-16.00 часа
 Варна  Варненски свободен университет "Черноризец Храбър"  Мобилен кабинет на "SOS-семейства в риск"  11.00-16.00 часа
 Варна  Кв. Аспарухово, кръстовище на ул. Горна студена и ул. Гривица  Мобилен кабинет на Фондация "За по-добро психично здраве"  11.00-16.00 часа
 Видин  СОУ "Цар Симеон Велики" пред Младежкия дом  Мобилен кабинет на Фондация "Заедно"  11.00-16.00 часа
 Бургас  Бургаски свободен университет  Мобилен кабинет на Фондация "Каритас"  11.00-16.00 часа
 Бургас  Висш химико-технически университет  Мобилен кабинет на Фондация "Доза обич"  11.00-16.00 часа
 Пловдив  Аграрен университет  Мобилен кабинет на Фондация "Панацея"  11.00-13.00 часа
 Пловдив  Общежития на Медицински университет
на ул. Царевец
 Мобилен кабинет на Фондация "Панацея"  14.00-16.00 часа
 Пловдив  Пловдивски университет  Мобилен кабинет на Фондация "Авис Вита"  11.00-13.00 часа
 Пловдив  Общежития на Университет по хранителни технологии  Мобилен кабинет на Фондация "Авис Вита"  14.00-16.00 часа
 Хасково  Паркинг до областна администрация - Хасково  Мобилен кабинет на Сдружение "Център отворен свят"  11.00-13.00 часа
 Хасково  Паркинг между Младежки център и ледена пързалка "Спартак"  Мобилен кабинет на Сдружение "Център отворен свят"  13.00-14.00 часа
 Хасково  Паркинг между АГ- отделение и Здравен център на кв. Република  Мобилен кабинет на Сдружение "Център отворен свят"  15.00-16.00 часа

· Ден на отворените врати в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести в София и в лабораториите в 28-те Регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве

Инициативата се провежда за първи път в рамките на националните АНТИСПИН кампании и ще се реализира на 30 ноември (петък) 2007 г.
През този ден всички граждани ще имат възможност да се запознаят с дейността на отделите на РИОКОЗ и лабораториите, в които се извършват изследванията. Желаещите ще могат да си направят безплатно изследване за ХИВ, Хепатит В и С, сифилис.
Денят на отворените врати е част от визията на Министерството на здравеопазването и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” за установяване на прозрачна, открита форма на общуване на медицинските специалисти с широката общественост. Целта е да се популяризира тяхната дейност и да се даде повече информация за заболяванията, тяхната диагностика и лечение.

· Посещение на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в
73 СОУ „Владислав Граматик” в София.

Министър Гайдарски и екипът на Програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще се срещнат с учениците на 30 ноември (петък) 2007 г., от 10.00 часа.
Посещението е част от инициативата на г-н Маркос Киприану, комисар по здравеопазването на Европейската комисия, която ще се реализира във всички страни-членки на ЕС. По идея на г-н Киприану министрите на здравеопазването на страните-членки, включително и той, ще посетят училище или ще присъстват на друг младежки форум в навечерието на 1 декември. Идеята е политиците да допринесат за повишаване на вниманието на младите хора към болестта. Младите хора по цяла Европа са изправени пред опасността да бъдат инфектирани с ХИВ-вируса и сериозността на този проблем налага нашето сътрудничество и координирани действия, се казва в поканата на г-н Киприану
73-о СОУ е част от Националната мрежа от 185 училища в страната, в които се предлага здравно образование с фокус върху сексуалното здраве и превенцията на ХИВ/СПИН като свободно избираем предмет.
Млади хора от 22-о, 43-о и 73-о СОУ, обучители на връстници, създадоха за нуждите на кампанията брошура „Тетрадка ХИВ/СПИН”. Тя ще бъде разпространена в Националната мрежа от училища, предлагащи сексуално и репродуктивно здравно образование.

· Среща за представяне на дейностите за превенция на ХИВ/СПИН в България.

Срещата ще се състои на 28 ноември (сряда) 2007 г. в хотел „Шератон”. На нея ще бъде представен доклад за националния отговор на проблема ХИВ/СПИН за периода 2001-2007 г., който обобщава основните интервенции за превенция на заболяването в страната.
На събитието ще присъства г-жа Зорка Първанова в ролята си на патрон на Националната кампания. Поканени са представители на дипломатическия корпус, Министерския съвет, кметовете на 19 пилотни общини, в които се реализират дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, членовете на Националния координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза, международни и неправителствени организации, медии и други партньори, ангажирани с проблема.
· Дискусионен театър „История без име”, посветен на проблема ХИВ/СПИН.

Той ще се състои на 1 декември (събота) 2007 г. от 11 ч. в театралния салон на Народно читалище „Николай Хайтов” (на спирка „Плиска”) и се организира съвместно от Сдружение „Център за здравни стратегии и програми” и Асоциация ”Български детски и младежки парламент”.

В цялата страна ще се реализират съвместни партньорски инициативи. Медицински специалисти от РИОКОЗ и КАБКИС ще осъществят регионални акции за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН във висши учебни заведения в градовете Добрич, Стара Загора, Велико Търново и в Перник около ледената пързалка в центъра. Жителите на малки населени места в област Варна като Слънчево, Въглен и Девня също ще имат възможност да се възползват от услугата, тъй като тя ще бъде изнесена с мобилен кабинет.

Заедно с РИОКОЗ, местните координационни офиси по СПИН, неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Българския червен кръст и други организации са планирани много разнообразни дейности - концерти по повод 1 декември в градовете Добрич, Силистра, Кърджали и Велико Търново, шествия в Ловеч, Ямбол и Варна, фотоизложба във Велико Търново, театрална постановка в Търговище.

Сред АНТИСПИН инициативите са и безопасният остров на превенцията в центъра на Варна, мача на звездите с ученици от Видин, младежките дискотеки в Хасково, Бургас и Сливен.

В рамките на кампанията ще бъдат създадени и разпространени здравно-образователни материали на тема ХИВ/СПИН, ще се прожектират филми по темата, ще се проведат дискусии и обучителни модули във висши учебни заведения и с млади хора от училища и домове за деца, лишени от родителски грижи.
Презервативи, червени лентички и информационни материали ще бъдат раздавани по време на всички организирани събития. Те ще бъдат предоставяни и на популярни сред младите хора заведения и дискотеки. За целите на кампанията в дните около 1 декември ще бъдат раздадени 650 000 презерватива.

Подробна информация за АНТИСПИН кампанията по места ще дават общинските програмни мениджъри от координационните офиси по СПИН в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и представители на РИОКОЗ в конкретното населено място.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]