BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


В 15 черноморски курорта се провежда Национална лятна АНТИСПИН кампания

18-07-2008Официално се откри Национална лятна АНТИСПИН кампания на входа на Морската градина в гр. Варна. Там бе разположен мобилен медицински кабинет, в който се предлага анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Кампанията обхваща 15 курортни селища по българското Черноморие. Тя се провежда под мотото „Бъди в час!” и се организира от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

В рамките на кампанията мобилен медицински кабинет обслужва българското Черноморие. Чрез него има възможност да се извършва анонимен и безплатен тест за ХИВ на жителите на туристите в курортните селища. Изследването се извършва с бърз тест, който отчита резултат в рамките на 10 минути.

За периода 18 юли – 14 август Националната лятна АНТИСПИН кампания ще обхване градовете Шабла и Каварна (21 юли), Балчик (20 юли), Варна (18-19 юли), Албена (22 юли), Златни пясъци (23-25 юли), Бургас (28 юли; 12-14 август), Слънчев бряг (29-30 юли), Несебър (31 юли-1 август), Созопол (2-5 август), Приморско (6-7 август), Китен (8-9 август), Царево (10 август), Ахтопол и Синеморец (11 август).

Мобилният кабинет ще бъде разполаган в близост до плажната ивица в часовия интервал от 10:00-14:00 и на централни комуникативни места след 19:00 часа. В кабинета ще работят медицински екипи от лекари-консултанти и лаборанти, които са обучени да предоставят пред и след-тестово консултиране и да работят с бързи тестове за ХИВ. Консултантите ще отговарят на всички въпроси, които представляват интерес за хората по отношение на ХИВ/СПИН, ще предоставят информационни материали и презервативи.

За втори пореден летен сезон Националната АНТИСПИН кампания си поставя за цел да популяризира услугата за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Услугата се предлага в мрежа от 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

Броят на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването ХИВ –серопозитивни лица към 4 юли 2008 г. е 875, от които 60 лица са открити от началото на тази година. Данните показват, че за същият период на миналата година са били регистрирани 45 лица. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ – позитивни лица сред младите хора (28 % от новооткритите са лица от 18 до 25 г.) и лицата употребяващи интравенозни наркотици (до 50 % от новооткритите т.г.).Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]