BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


България ще кандидатства за 8 млн. евро за програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”

11-09-2009

 

България ще кандидатства за 8 млн. евро от Глобалния Фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Средствата ще се използват за финансиране на дейностите от втората фаза на програмата «Подобряване на контрола на туберкулозата в България» за периода 2010 – 2012 г.

Документите за кандидатстване за финансирането бяха одобрени днес на заседание на Националния координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза. То беше ръководено от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Комитетът включва общо 40 представители на правителството и на гражданския сектор.

Средствата ще бъдат използвани за дейности, насочени към постигане на основните цели на програмата у нас: намаляване на заболяемостта от туберкулоза в България от 40.1/100,000 през 2005 г. дo 36/100,000 през 2012 г., задържане на високото ниво на откриваемост на случаи с туберкулоза на 81% (значително над глобалната цел от 70%) и повишаване на относителния дял на пациентите с туберкулоза с успешен изход от лечението от 80% през 2004 г. до над 85% през 2012 г.

Програмата «Подобряване на контрола на туберкулозата в България» се изпълнява  от 2007 г. с финансовата подкрепа на  Глобалния фонд. За първите две години от нейното изпълнение Министерство на здравеопазването е получило безвъзмездна помощ в размер на над 7 милиона евро. В резултат от действието на програмата през 2007 г. за първи път беше изготвен Национален регистър на всички пациенти с туберкулоза у нас. В страната работи и информационна система за епидемиологичен надзор на заболяването. Националната референтна лаборатория (НРЛ) по туберкулоза е сертифицирана за качество от Супранационалната лаборатория на СЗО в Италия.

От ноември 2007 г. до 30 юни 2009 г. програмата е предоставила  970 352 евро за медицинско оборудване и консумативи за специализираните лечебни заведения. Обучени са общо 1318 медицински специалисти. Предоставен е по един автомобил на всички 28 областни лечебни заведения и на Националната референтна лаборатория за по-ефективно изпълнение на дейностите по контрол на заболяването. Сключени са договори с 28 областни лечебни заведения на обща стойност 173 376 евро.  До края на годината се предвижда със средства от програмата да бъдат предоставени още 197 600 евро предназначени за издирване на случаите с туберкулоза в отдалечените региони и за масови безплатни медицински прегледи.

България се намира на междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост в страните от Източна Европа и Централна Азия и ниското разпространение на заболяването в страните от Западна Европа. През 2007 г. в страната са регистрирани общо 3052 пациенти, а за 2008 г. са обработени индивидуалните данни на общо 3 175 пациенти, които се верифицират. По данни на СЗО през 2007 г. разпространението на случаите с туберкулоза  в Европейския регион на СЗО е 54 на 100 000 население.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]