BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

14-05-2010

Всяка година през третата неделя на месец май в световен мащаб и в България се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година датата  е 16 май.
От началото на епидемията досега ХИВ е отнел живота на над 25 милиона  души, а днес по света с вируса живеят близо 33 милиона души. От тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца.
По данни на Министерството на здравеопазването към 15 май 2010 г в България са регистрирани общо 1 160 ХИВ - серопозитивни лица. Броят на новорегистрираните е 51 лица, като 60 % от тях са млади хора на възраст от 17 до 29 години. Регистрираните ХИВ – серопозитивни лица са в  широки възрастови граници - от 17 до 68 години. Лечението на ХИВ-инфекцията у нас е безплатно и се осигурява от Министерство на здравеопазването. На всички нуждаещи своевременно се осигурява антиретровирусна терапия, както и съответния мониторинг на терапията. В разкритите общо 5 сектора за лечение на СПИН в София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст. Загора към 01 май 2010 г . се наблюдават общо 565 лица, от които 336 лица получават антиретровирусна терапия. С помощта на Глобания фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария у нас беше създаден 4 месечен резерв от антиретровирусни медикаменти с цел да не се допусне прекъсване на лечението за хора, живеещи с ХИВ/СПИН. Със средства на Програма „Превенция и контро на ХИВ/СПИН” се подпомага дейността на  3 НПО, които предоставят психо-социална подкрепа за хора, инфектирани с ХИВ, техни близки и партньори.
И тази година по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в страната се организират множество прояви, сред които безплатни изследвания за ХИВ, дискусии с млади хора, засаждане на цветни лехи и запалване на свещички в знак на почит към паметта на жертвите на болестта. В кампаниите по повод този ден се включиха София и още 9 областни града. Инициативите съвпадат с третия заключитилен етап от Националната АНТИСПИН кампания, която се провежда под мотото”Бъди в час!”. Всеки, който желае може да се присъедини към инициативите или просто да запали свещичка на прозореца на дома си в памет на починалите от СПИН и в знак на съпричастност с този световен проблем на 16 май / неделя / от 20:00 часа.
В София всички желаещи могат да изразят своята съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, като се присъединят към инициативата на Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с Коалиция АНТИСПИН, неправителствени организации, работещи за превенция на ХИВ сред уязвими групи. На 15 май, събота от 20:00 часа край цветната леха -панделка до хотел „Хилтън” ще бъдат запалени свещички, като знак за почит към паметта на починалите от болестта и като символ на съпричастност с хората,живеещи с ХИВ/СПИН.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]