BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


Младежи от 14 общини се събират на лятно училище за превенция на ХИВ в комплекса Ковачевци

06-07-2010

За седма поредна година в  Националния детски екологичен комплекс „Ковачевци” в община Радомир ще се проведе Лятно училище за превенция на ХИВ. Училището започва днес и ще продължи до 12 юли. Организатор на инициативата е Министерството на здравеопазването и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Тази година темата на лятното училище е „Сексуално здраве и превенцията на ХИВ/СПИН в училище чрез подхода Връстници обучават връстници”.  В обучението ще се включат над 200 младежи на възраст от 14 до 18 години от 14 общини - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София Стара Загора и Шумен.  Програмата на училището предвижда обучения и дискусии по важни въпроси, свързани със сексуалното здраве. В различните обучителни сесии ще участват 182 ученици, 14 педагогически специалисти и представители на неправителствени организации, работещи с млади хора в риск, както и 14 обучители на връстници.
Лятната инициатива в Ковачевци има за задача да се повиши капацитета на  доброволците за работа по подхода „Връстници обучават връстници” за превенция на ХИВ/СПИН на общинско ниво и така да  подкрепи развитието на национална мрежа от обучители на връстници като част от Международната Y-PEER мрежа.  За целта младите хора ще се подготвят  да работят като обучители на връстници в областта  на превенцията на ХИВ/СПИН  и промоцията на сексуалното и репродуктивно здраве. Участниците в лятната инициатива  ще работят в малки групи, а чрез ролеви игри и дискусии ще получат нужните занания и практически умения.
Основните задачи пред обучителните екипи в Лятното училище в Ковачевци са свързани с осигуряването на достъпна за участниците информация за контрацепция, нежелана бременност, сексуално-предавани инфекции, ХИВ/СПИН; изграждане на комуникативни умения, умения за споделяне и даване на обратна връзка, за изясняване на ценностни избори, за толерантност  към различието, за работа в екип.
Лятното училище в Ковачевци е традиционна дейност, която се осъществява всяка година в рамките на Компонент 7 „ Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск (15-24 г.) чрез увеличаване обхвата на услугите и програмите, насочени към младите хора ” на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
До сега в рамките на летните училища  са обучени 860 млади хора, които успешно прилагат придобитите практически умения при работата си на местно ниво. Завършилите лятното училище в Ковачевци през тазиПолезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]