BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


Има ли напоследък научни открития, които дават надежда на човечеството, че може да се пребори със СПИН?

21-08-2012

НОВИНА # 1. TRUVADA

 

През последните месеци се появи новината, че Агенцията за храните и лекарствата на Съединените щати е одобрила лекарствения продукт TRUVADA за преекспозиционна профилактика на ХИВ инфекция, т.е. , че ТРУВАДА може да се взема като предпазно средство от заразяване с ХИВ.

 

Истина е, че с ТРУВАДА арсеналът на предпазните средства на ХИВ инфекцията се разширява. Медикаментът е комбинация от два други антиретровирусни медикамента- EMTRIVA и VIREAD, като се взема веднъж дневно. Изследванията са установили, че прилагането на това лекарство може да предпази между 45-70% от заразяване с ХИВ, което означава, че не трябва да се разчита единствено на ТРУВАДА като предпазно средство, а трябва да се комбинира с други предпазни мерки.

 

Новината, че ТРУВАДА е одобрена от Агенцията за храните и лекарствата на Съединените щати,  означава, че предписването на медикамента вече може да бъде покрито от здравни фондове и правителствени програми. Цената му е 1200 долара месечно. Ето и препоръките, които се дават за това как да се използва ТРУВАДА за преекспозиционна профилактика:

 

-          Когато е известно, че сексуалният партньор на пациента е ХИВ-позитивен;

 

-          Когато човек се намира в региони, в които има висок процент на инфектирани с ХИВ;

 

-          Когато човек е сексуално активен и не използва постоянно презерватив;

 

-          Когато човек е диагностициран с друга сексуално преносима инфекция;

 

-          Когато използва наркотици;

 

-          Когато е в затвор.

 

ТРУВАДА не може да се използва масово поради високата му цена и поради факта, че може да предизвика резистентност. Превантивното вземане на препарата според проучванията понижава риска от заразяване, но опасенията на учените са, че това може да окуражи рисковото сексуално поведение.

 

ТРУВАДА васе още не е регистрирана у нас. Двете съставки на ТРУВАДА обаче са разрешени в България и се прилагат за лечение на пациенти с ХИВ. Важно е да се каже също, че у нас не се прилага преекспозиционна профилактика с медикаменти.

 

 

НОВИНА # 2. ORAL QUICK TESTS.

 

Тестове за ХИВ за домашна употреба.

 

Тестовете за ХИВ за домашно ползване са вече одобрени от щатската Агенция за храните и лекарствата.  Специфичното при тези тестове е, че се правят със слюнка и могат лесно да бъдат отчетени от човек без медицински познания (съдържат упътване) подобно на тестовете за бременност. Трябва да се подчертае обаче, че оралният тест за ХИВ е ориентировъчен, а не окончателен и се изисква, за да бъде потвърден положителен резултат,  да се направи втори кръвен тест в лабораторни условия. Това ще даде възможност на много хора да се тестват за ХИВ.

 

За да се насърчи изследването на ХИВ, Центърът за контрол над заболяването в САЩ  тази година започна пилотна програма, според която бързите тестове със слюнка могат да се извършват в лицензирани аптеки. Ако програмата докаже своята ефективност, това ще разшири значително  възможността повече хора да се изследват и да узнаят своя ХИВ статус.

 

В България тестът за ХИВ за домашно ползване е регистриран. Той бе използван от медицинските специалисти и сътрудниците на терен на Програма „ПКХС” с представители на рисковите групи по отношение на ХИВ, но е скъп за нас, налага втори кръвен тест, а и като съотношение полза-цена най-добре за нашата Програма се оказаха бързите тестове с периферна кръв от пръста.

 

 

НОВИНА # 3. ВАКСИНА СРЕЩУ СПИН

 

Третата новина в сферата на научните разработки в глобален план е ваксината срещу ХИВ инфекцията.  Отчетен е напредък в разгадаването на механизмите за защита на организма от ХИВ инфекция. В организмите на някои хора са открити антитела, които в експерименти могат да блокират голям брой различни щамове на ХИВ. Това дава надеждата, че може да се направи превантивна ваксина срещу СПИН. Във връзка с това тази година Националният институт по алергология и инфекциозни болести на САЩ ще финансира с 168 милиона долара за следващите 6 години научни разработки на редица институти в областта на протекстивна ваксина на базата на споменатите открития.

 Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]