BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

НОВА БРОШУРА

АКТУАЛНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ 2014 - 2015 Г.
Картичка и плакат Световен ден за борба срещу...

НАЙ-НОВИЯТ НИ ВИДЕОКЛИП И ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ
НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И...

Най-новата брошура по туберкулоза

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


АНТИСПИН кампания лято 2012 - РЕЗУЛТАТИ

27-09-2012

В настоящата АНТИСПИН лятна инициатива от края на месец юли актуалния си ХИВ статус научиха общо 4 411 лица, от които 58 на сто са млади хора под 29 години.

Съотношението между тестваните за ХИВ мъже и жени е еднакво (54% са жените, 46% са мъжете). Любопитна информация е, че мотивът сред 43% от пожелалите да узнаят актуалния си ХИВ статус е сексуален контакт/и без презерватив. 3.7% от изследвалите се за наличие на ХИВ инфекция в периода на кампанията са съобщили, че употребяват инжекционни наркотици (това са общо 156 души). 1.7% от тествалите се за ХИВ мъже са признали за сексуални контакти с други мъже.

По време на АНТИСПИН акциите в страната медицинските специалисти са направили най-много ХИВ тестове във Варна (969 лица), следвана от Бургас (695 лица), Русе (569 лица), София (404), Плевен (342 лица),  Пловдив (291 лица) и Стара Загора (245 лица) и в други градове. Повечето тествани за ХИВ лица са българи-туристи или жители на черноморските градове. Имаме данни и за 40 чужденци, тествани в Бургас, Варна, Добрич и Русе. Няма нито един реактивен резултат.

 

Кампания’ 2012 бе насочена предимно към курортите по нашето Черноморие (по-конкретно Балчик, Албена, Кранево, Приморско, Поморие, Несебър, Царево, Созопол, Слънчев бряг, Варна и Бургас), но това лято се включиха и Регионалните здравни инспекции от вътрешността на страната, които позиционираха мобилните медицински кабинети за консултиране и тестване за ХИВ/СПИН в близост до басейни, търговски комплекси и туристически атракции в съответните региони. 

 

Важно е да се отбележи, че лятната АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, продължи и през септември в гр. София. До 16 септември медицински специалисти от Асоциация „Здраве и бъдеще” консултираха и тестваха безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН на фонтаните на НДК от 16.30- 19.30 ч. Поводът бяха Дните на град София. Партньори на софийската АНТИСПИН кампания са Столична община и Националната доброволческа мрежа Y –Peer.

 

От началото на годината по време на подобни кампанийни дейности, както и в ежедневната работа на неправителствените организации и Регионалните здравни инспекции, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са раздадени общо един милион презервативи.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]