BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


ИСТОРИЯ НА КАМПАНИЯТА И СЪБИТИЯ ПО СВЕТА - ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

15-05-2013

CANDLELIGHT MEMORIAL 2013

 ИСТОРИЯ НА КАМПАНИЯТА И СЪБИТИЯ ПО СВЕТА

Международният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се пада в третата неделя на месец май. Денят е повод хората от различни страни да заговорят за СПИН.  На този ден през тази година са мобилизирани общо 1 200 неправителствени организации, работещи по въпросите на ХИВ и СПИН в общо 115 държави. В продължение на 30 години Денят се чества ежегодно, като в света се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, чайни церемонии, помени в храмове и мирни шествия.

 От началото на епидемията досега ХИВ е отнел над 25 милиона човешки животи. 33 милиона са хората, живеещи с ХИВ в глобален мащаб, за които Денят за съпричастност е важен знак за солидарност по всички континенти и символизира надеждата за новите поколения. 

 СПИН продължава да опустошава човешките общности навсякъде по света и Третата неделя на месец май е начин хората публично да изразят скръбта си за своите близки, починали от СПИН и да настояват правителствата да заявявят по-ясни ангажименти борбата срещу пандемията. В по-малките населени места Денят е повод да се повиши чувствителността към проблема СПИН, толерантността, доброволчеството и даренията за АНТИСПИН каузата. В по-големите градове на този ден видимо се събира разнообразен спектър от хора, загрижени и работещи по проблема. И в двата случая събитието създава усещане за солидарност и привлича вниманието на медиите.

 Денят за възпоминание се отбелязва от 1983 година, когато СПИН е все още непознато и озадачаващо заболяване, което се свързва с гей общностите в Сан Франциско, САЩ. Знаейки, че ще починат горе-долу след година и без никаква политическа подкрепа, четирима млади мъже от МСМ общността – това са  Боби Кембъл, Боби Рейнолдс, Дан Търнър и Марк Фелдман, решават да застанат с лицата си в борбата с болеста, като организират малко бдение, придружено с плакат с надпис «Борим се за живота си».

 Четиримата АНТИСПИН активисти стартират шествие от квартал Кастро до Общината в Сан Франциско, издигайки плаката с надпис «Борим се за живота си». Постепенно и други хора са се присъединили към мирното шествие, докато то не се превръща в символ, в движение с хиляди последователи от АНТИСПИН активисти, хора, живеещи с ХИВ, национални лидери, граждански организации и др.

 Тазгодишният слоган на Деня за съпричастност е  “IN SOLIDARITY”  (В солидарност). Посланието подчертвава необходимостта на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, да се хванат за ръце и да заработят солидарно в отговор на СПИН епидемията. Солидарността в отделните общности е важна крачка към намаляването на стигмата,  овластяването и участието на хората, живеещи с ХИВ, в ефективния национален  отговор към ХИВ. Само заедно и в солидарност засегнатите от ХИВ/СПИН могат да защитят универсалното си право на здравни услуги и достъп до ефикасна антиретровирусна терапия.  

СЪБИТИЯТА ТО ПО СВЕТА  ЗА  CANDLELIGHT MEMORIAL

 Денят за съпричастност с жертвите на ХИВ/ СПИН по света се отбелязва с разнообразни инициативи като панахиди сред християнските общности, панаири на здравето и образователни семинари. През 1993 г. актьорът от Лос Анжелис Нийл Тедкън се свързва с продуцентите на всички дневни сапунени сериали по националните телевизии с молбата да насочат вниманието към проблемите на ХИВ позитивните и страдащите от СПИН в сценариите на епизодите си на Деня за съпричастност.

 В Деня за съпричастност в САЩ, Австралия, Република Южна Африка и на други места се построява огромен юрган (AIDS Memorial Quilt), направен от предмети, които представляват скъпи спомени за семействата на починалите от СПИН. През 2000 г. юрганът е тежал около 54 тона и се е състоял от 44 000 предмета. Предметите, напомнящи за загиналите, обикновено са дънки, тениски, шапки, униформи и якета на починалите, но също така могат да бъдат коса, пепел след кремация, венчални халки, значки, награди, топки за боулинг, перли, ключове за автомобили и др. Идеята за юргана принадлежи на АНТИСПИН-активиста Клийв Джонс, който през 1985 г. на възпоменателно шествие в Сан Франциско е накарал близките на починалите да изпишат имената им върху плакати, които впоследствие били окачени на стената на федералната сграда в калифорнийския град. 

 На 15 Май 2011 жителите на Ню Йорк заедно с известни американски личности излязоха на шествие под надслов „Повървете с нас срещу СПИН” (Walk with me: AIDS Walk New York 2011), като в същото време събираха дарения за засегнатите от ХИВ/СПИН. 

 За този ден френска неправителствена организация е изобразила супергерои като Жената-чудо и Супермен като страдащи от СПИН хора и е разпространила изображенията сред популярни вериги за бързо хранене, посещавани от много деца и юноши. Посланието е „Ние всички трябва да се пазим от СПИН”.

 На този ден британската поп-изпълнителка Ани Ленъкс бе заснета във фотосесия от известния фотограф Ранкин с тениска „ХИВ-позитивна”, с което тя изразява своята съпричастност с проблемите на засегнатите от вируса.Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]