BG | EN
Програма към министерство на здравеопазването
Превенция и контрол на ХИВ/СПИННационална програма 2017-2020 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2008-2015 г.
Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и...

Национална програма 2001-2007 г.
Национална програма за профилактика и контрол на...

КАБКИС
Какво е КАБКИС? Това са кабинети за анонимно,...

Термини и съкращения
Термини (на български език) ХИВ-позитивен - това е...

Конкурси
ПОКАНА към лечебни заведения за заявяване на...


ВСИЧКИ ДА НАСОЧИМ ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ НУЛЕВА ДИСКРИМИНАЦИЯ

01-03-2017

ВСИЧКИ ДА НАСОЧИМ ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ НУЛЕВА ДИСКРИМИНАЦИЯ

Всеки човек притежава правото да не е дискриминиран. По същия начин, държави и лица имат законово задължение да не дискриминират. Тази година, на 1 март, Деня на нулева дискриминация, UNAIDS призова хората да насочат вниманието си към нулева дискриминация, да говорят и да се предотврати дискриминацията към хората по пътя на постигане на амбициите, целите и мечтите им.

Дискриминация има много форми, от расова и религиозна дискриминация към дискриминация, основана на пол, сексуална ориентация или възраст, както и тормоза в училище или на работа.
"Всеки има право да бъде уважаван, да живее без дискриминация, принуда и злоупотреба", казва Мишел Сидибе, изпълнителен директор на UNAIDS.

Тази година, в Деня на нулева дискриминация, UNAIDS призовава за нулева дискриминация в здравните заведения. Правото на здраве е основно човешко право, което включва достъп до достъпни, навременни и качествени здравни услуги за всички, но все още дискриминацията остава широко разпространена в здравните заведения, създаваща сериозна бариера за достъп до ХИВ-превантивни услуги и лечение.

"Здравните заведения трябва да бъдат безопасни и подкрепящи места. Недопустимо е, че дискриминацията е причина за ограничаване на достъпа до грижи днес", каза г-н Сидибе. "Премахване на дискриминацията в здравните заведения е от решаващо значение, и ние трябва да настояваме тя се превърне в реалност."

Предоставените данните от 50 страни от хора, живеещи с ХИВ, относно Стигма индекс показват, че един на всеки осем души, живеещи с ХИВ, сигнализира, за отказани му здравни грижи. Около 60% от страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство докладват, че стигмата и дискриминацията сред здравните специалисти остава пречка за предоставянето на адекватни услуги за превенция на ХИВ за мъжете, които правят секс с мъже, и хора, които си инжектират наркотици.

Тази година, UNAIDS призовава всеки да повдигне въпроса за #zerodiscrimination. Денят на нулева дискриминация е възможност да се изтъкне как всеки може да бъде част от трансформацията и да заеме позиция за честно и справедливо общество.

UNAIDS
Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) води и вдъхновява света, за да постигне общата визия за нула нови случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нула смъртни случаи, свързани със СПИН. UNAIDS обединява усилията на 11 организации и работи в тясно сътрудничество с глобалните и национални партньори по отношение на премахването на епидемията от СПИН до 2030 г. като част от Целите на устойчивото развитие.

 Полезни връзки
» Български лекарски съюз
» Национална здравноосигурителна каса
» Позитивно за ХИВ/СПИН
» Министерство на здравеопазването
» ПРООН - България
» UNDP - Worldwide
» Глобален фонд за борба срещу СПИН,...
» Световна Здравна Организация
» UNAIDS
» Национален комитет по профилактика...
» Изпълнителна агенция по лекарствата
» Национален съвет по наркотичните...
» Национален център по хигиена,...
» Health Media Group
» Национален център по здравна...
» Международен институт по...
» Български сайт за ХИВ/СПИН
» Столична Регионална Инспекция за...
» Национален осигурителен институт
» Национален статистически институт

[Още]